Az 5vös 5km futóverseny rövid története

Lépcsőfokonként a legtöbb egyetemistát megmozgató futóversenyig!

2017 őszén immáron 33. alkalommal rendezi meg az ELTE TTK Hallgatói Önkormányzata az 5vös 5km névre hallgató futóversenyt. A 17 éves hagyományokkal rendelkező megmérettetésen elsősorban egyetemi polgárok (hallgatók és oktatók) ragadnak futócipőt. 2000 áprilisában egy szimpla TTK-s lépcsőfutó bajnokságnak indult, mára a verseny útvonala az ELTE Lágymányosi Kampusza mentén kacskaringózik, sőt, egyes szakaszain az ELTE hivatalos sportegyesületének, az 1898-ban alapított Budapesti Egyetemi Atlétikai Club (BEAC) sporttelepét is érinti. Rendezvényünk a budapesti futóversenyek között több szempontból is kuriózumnak számít. A pontos 5000 méteres utcai táv nem szokásos – a MASZ hitelesített kerekese mérte ki 2003-ban, majd '12-ben, '14-ben és '16-ban is újra lett mérve a pálya hasonló, hitelesített méter-kerékkel –, de az ELTE családi kategória is egyedülálló és nagy népszerűségnek örvendő.

A hatalmas érdeklődésre való tekintettel 2005 óta évente kétszer rendezi meg a versenyt az ELTE TTK Hallgatói Alapítvány, az ELTE TTK HÖK és a Polythlon ETK & Sashegyi Gepárdok: tavasszal az egyik legnívósabb egyetemi kulturális rendezvény, a Lágymányosi Egyetemi Napok (LEN) idején, míg a szeptember végi futás az őszi egyetemi sportnapok – jelenleg: ELTE Sport7 (BEACTIVE) és az Egyetemi Sport Nemzetközi Napja (IDUS) – egyik fő attrakciójának számít. A szervezési munkálatokat az ELTE TTK HÖK sportszervezői végzik a Székely Mózes vezette Polythlon Klub önkéntes tagjaival kiegészülve. Együttműködésünk eredménye a célkapu, kordonszalag, célterület, demizsonos frissítő és a tombola szervezése, valamint az egyes kilométerek, mint pontos útvonaljelzők felfestése (szerk.: 2012 őszén zenélő kilométerkövek, míg 2013 őszén lelkes cheerleaderek "terelték" a futókat).

A verseny fejlődése nem valósulhatott volna meg a VitaliStab lelkes munkatársai és önzetlen vezetője Varga Norman (ELTE TTK) nélkül. Az utóbbi években ingyenes adományként szolgáltatják a színpadot, profi hangosítást és zenét, a kordonokat, regisztrációs és öltözősátrakat. A megbízható, gyors és pontos munkavégzés mellett lelekes sportrajongók is. És ha már a céges partnereknél tartunk, 2009 ősze óta az Ericsson, 2013 tavaszától pedig a Nokia is egyre nagyobb munkatársi gárdával vesz részt a futáson, az eddigi legtöbb futójuk 75 fő (Nokia) és 67 fő (Ericsson).

A versenyt támogató Balaton Time Teammel együttműködve - Horváth Ákos és Székely Mózes kezdeményezésére - 2010 óta chipes időmérés szolgáltatja a gyors és pontos eredményeket. A létszámnövekedés miatt két éve már a tényleges nettó időket kaphatják meg a futók. A Polythlon önkéntes támogatása teszi lehetővé a nevezési rendszer szakszerű fejlődését, és a számtalan kategória mielőbbi kiszámolását, illetve szükséges korrekcióit. A TTK HÖK programozóinak áldozatos munkája az évek során satbil hátteret nyújt a honlap és a nevezési adatbázis működtetéséhez.

Az indulók száma az elmúlt években növekvő tendenciát mutat: 2012 szeptemberében - nem kis részben Szilágyi Áron ELTE-s olimpiai bajnok részvételének is köszönhetően - már félezer futó haladt át a célkapu alatt, ahol a szervező csapat tagjai évek óta a verseny útvonalával és logójával emblémázott pólókat oszt ki az első 200 befutónak teljesítményük elismeréséül. 2013 tavaszán már az 554 célba érkező többsége nem távozott üres kézzel az egész délutános rendezvényről. A 25. jubileumi versenyen már a rajtcsomagban egy apró meglepetéssel - egyedi 5vös 5km matricával - kedveskedtünk minden induló számára, továbbá az első 300 helyezett között a jubileumi futásra készített 5vös 5km-es pólókat osztottunk ki. A verseny eddigi csúcspontját 2016-ben érte el, amikor a második legnépesebb egyetemi csapat, a BME 110 hallgatójával kiegészülve 950-nél is többen értek célba.

Visszatérve a kezdetekhez, az első versenyt Benczúr András dékánsága alatt az ELTE TTK egyetemi sporttanácsbeli képviselője, Horváth Ákos és az ELTE TTK HÖK sportfelelőse, Mucsi Zoltán szervezte a 2000. május 12-ei Eötvös-napon. 100-an, többségében az ELTE TTK hallgatói futották le a távot. A nagy melegben az akkori Olimpiai Ötpróba célkapuján futottak át a befutók és 100 emblémázott pólót osztottunk ki teljesítményük elismeréséül. A logó az évek során apró változtatásokon ment keresztül, de vitán felül a rendezvény védjegyévé nőtte ki magát.

Mi több, 2014 tavaszán az igencsak impozáns, 770 indulót felvonultató futás alkalmával már a verseny emblémájával és útvonalával ellátott póló megszerzése is egyre nagyobb rangnak örvendett. Az 5vös 5km színvonalára jellemző, hogy a győztes 16 percen belüli idővel ér célba, ami egy kiváló utcai időeredménynek felel meg. Eddig négy alkalommal futott válogatott szintű női versenyző a versenyen, kilenc olimpikon - közülük hat bajnok - teljesítőnk van és néhány híresség is megtisztelte már jelenlétével a versenyt.

Az 5vös 5km-t az első alkalmakkor rendre az Eötvös-napra időzítettük, ám a részvételi arány ekkor még változó volt. Az első áttörést 2003 őszén érte a versenyt, amikor a zuhogó eső ellenére 173-an gyürkőztek neki az 5 km-nek - közöttük az akkori rektorral, Klinghammer Istvánnal. Ezen a megmérettetésen a tanszékek versenyét a Térképtudományi Tanszék nyerte Zentai László (volt dékánhelyettes, rektorhelyettes, jelenlegi tanszékvezető, a Nemzetközi Tájfutó Szövetség elnökségi tagja) tájfutó magyar bajnok szervezésének köszönhetően.

Apropó, neves indulók! Az egyetem vezetőségében is népszerű a tömegsport, így számos alkalommal izzították már be futóműveiket dékánhelyettesek, rektorhelyettesek, akadémikusok, egyetemi tanárok, no meg a kar dékánja. A protokoll feladatokat is örömmel látták el: Hudecz Ferenc rektor úr rendszerint a díjátadásokon tette tiszteletét. A névsor 2013-ban két illusztris személyével bővült: a sportért és ifjúságért felelős államtitkár, Simicskó István és a XI. kerületi polgármester, Hoffmann Tamás a verseny egyik fővédnökeként tisztelte meg az 5vös 5km-t!

A verseny szervezésében visszatérő elemnek számít az apró változásokon keresztül eső versenykiírás, az útvonal, a logó, a célkapu, míg az elmúlt években az állandóságot a NIKE futóbuszának megjelenése, a cipődobozokból összeeszkábált NIKE-dobogó, a videó beszámoló és a chipes időmérés – nettó és bruttó alapon is – jelentette. A verseny eredménylistájának elkészítése évekkel ezelőtt időigényes feladatot jelentett. 2010 óta a Hajdú Péter vezette időmérő csapat elektronikusan, a chipbe szerelt, impregnált jelfogóival ez a feladatkör is könnyebben kezelhető.

A verseny színvonala évről évre emelkedik, sorra épültek be az új elemek a rendszerbe. Ebben meghatározó lépéseket tettek: Nagy Attila, Kálózi Attila, Hegedűs Endre, Szabó JuditFöldes Zsuzsanna, Kis Róbert, Zakariás Barbara és Székely Gellért, vagyis az ELTE TTK HÖK sportbiztosai. Kálózi Attila az 5vös 5km 5. hó 5-én 5 óra 5 perckor történő rajtolás szülőatyja, amely alól sokáig csak a hétvégére eső május 5-ék számítottak kivételnek. Az elmúlt években a nevezés szemszögéből úttörőnek számító webes regisztráció megvalósításával Hegedűs Endre és Szabó Judit nagyot lendítettek a rajtcsomagok (rajtszám stb.) átadásának megszervezésén. Hasonlóképp korszakos változásnak bizonyult a Facebook és egyáltalán a fiatalos közösségi kommunikáció használatának kimunkálása.

A média szerepéről is szólni kell, hiszen a szakszerű útvonalbiztosításon és eredményszolgáltatáson kívül a résztvevők ma már elvárják a képi és videóanyagok elkészítését is. A ma még több szempontból rendezetlen galériák többségét az első 20 versenyen a Térképész Tanszék és a tájfutók kiváló fotósának köszönhettük. Éveken át a Polythlon Klub is gondoskodott fotódokumentációról, precízen ügyelve, hogy minden résztvevő meg legyen örökítve, lehetőleg a célban is. Velük és általuk kezdődött el a videófelvételek sora is, már 2007-ben vérpezsdítő mozóképen lehetett visszanézni a mezőny kígyózását. Eztán 2009 májusában a mai napig - immár több, mint 7 éve - fennálló pályacsúcs is megörökítésre került. A jelenig húzódóan fontos médiapartner az ELTE Online, akik folyamatosan fotóznak, és jó néhány éven keresztül izgalmas mozgó felvételeket készítettek az egész pályát bejárva. Ez utóbbihoz egy ideig a pálya nagykörének irányát is meg kellett fordítani, hogy autóval lehessen követni az élen futókat.


Kovács Zsófia egyetemi világbajnok triatlonos, Menczinger Kata világbajnoki és Universiade ezüstérmes vízilabdázó, Szilágyi Áron egyetemistaként 2x olimpiai bajnok kardvívó

A verseny elsősorban - az alapvetően is sokat sportoló - TTK-s hallgatók körében népszerű, de 2012-re már sikerült elérni, hogy az ELTE mind a 8 karáról érkeztek vállalkozó szellemű egyetemisták. Amíg korábban szórványosan jöttek a többi fővárosi egyetemről (BME, SE, BCE), addig a legutóbbi versenyeken összesen 13 felsőoktatási intézmény hallgatói, oktatói álltak a rajtvonalra. Sőt, az elmúlt években a BME rendre népes futókörrel érkezik meg versenyünkre – 2014-ben több, mint 300 fős különítménnyel. Részben ennek is köszönhető az, hogy Székely Mózes javaslatára az 5vös5 bekerült a BEFS versenynaptárába, és rendszeres támogatottja közé. Később csatlakozott a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség (MEFS) és  a Hallgatói Önkormányzatok Országos konferenciája (HÖOK) által működtetett SportPont Program pontgyűjtő akciójához. Az örömteli bővülési folyamat a BME toborzásba való bekapcsolódásával új dimenziókat - kategóriákat - nyitott meg a szervezők számára, mely a XXVIII. 5vös5-ön teljesült be, ugyanis ekkor kihirdetésre került egy külön BME-s hallgatói kategória megnyitására is (természetesen mind lányok, mind fiúk részére).

A versenyen rajthoz álló futók között számos törzsgárda-taggal találkozni. A Tanszékek kategóriáját már 18-szor nyerte meg a Nyitray László professzor vezette Biokémiai Tanszék, de nagy sikereket ért el a Térképtudományi Tanszék is, és nyert már kupát a Szerkezeti Kémia és Biológiai Laboratórium, az Atomfizikai Tanszék, valamint a (Székely Mózes vezette) Tudományszervezési, Pályázati és Innovációs Központ. A családi kategóriában az egyeduralkodó Székely-család - Mózes és 3 fia egyre jobb teljesítményt nyújtanak, a versenyek eredménylistái örökítik meg hatalmas fejlődésüket - mellé felzárkózott másik két "klán": a Gede-család és a Vindisch-család, akik egyaránt dobogós helyezéseket érnek el 5vös5-ről 5vös5-re. A családi időeredmény csúcsát a Csere János, Csere Gáspár (ELTE PPK hallgató) duó tartja, akik átlagosan 17 perces időeredményt futottak a 2011-ben - és azóta még párszor, mikor mindketten rajhoz álltak - amiről bizton állíthatjuk, hogy sokáig megdönthetetlen rekordot jelent a családok számára.

Számos pályacsúcsot tartunk nyilván - ezeket az Rekordok/Archívum menüpontban gyűjtöttük össze - és minden szemeszterben több, mint 40 érem talál gazdára. Egyedi a versenyen, hogy ELTE-s családi és tanszéki kategóriákban is történik díjazás már 10 éve, oklevél és kupa formájában. 2013  óta már négy kupa kerül kiosztásra, s ezzel a családok, a tanszékek és a karok mellett immáron a középiskolásokat is arra ösztönözzük, minél nagyobb számban képviseljék iskolájukat.

Az 5vös5 az amatőr futók versenye: a mezőny 90%-a 20 és 40 perc között ér célba. Ugyanakkor nem javasoljuk, hogy az első két sorból induljál, hacsak nem tudsz 3:30-as kilométereket teljesíteni. Elöl ugyanis profi futók hasítják a levegőt, a pályacsúcsokat is ők tartják. Köztük 2004-től Szabó Gábor sokszoros maraton-csapat magyar bajnok, a Sashegyi Gepárdok edzője, majd 2007-től Józsa Gábor, aki 7x magyar bajnok maratonon és félmaratonon. 2009 májusában a versenyt ajándékokkal szponzoráló Panasonic felajánlott egy digitális fényképezőgépet az akkori pályacsúcs (15:33) megdöntőjének. Berecz Lajos bejelentkezett, jött - futott - és győzött: 14:45-as álomidővel szakította át a célszalagot. A női pályacsúcs 2008-ban került 18 perc alá, amikor Fuchs Renáta 13 évesen (!) 17:36 alatt teljesítette az 5 km-t. Egy évvel később, az izmíri Universiade bajnoka, Tóth Lívia állította be a ma is érvényes 16:58-as csúcsértéket.

2013 tavaszán egy újkeletű testvérrendezvénynek, az ELTE Campus Tájfutó Verseny szervezőivel való együttműködésnek köszönhetően még színesebbé vált az 5vös 5km programsorozata. Az Északi Tömb északi kapujától induló tájfutó pontbegyűjtő parkversenyen két pálya közül lehet választani: a kisebbik egy kb. 2 kilométeres terepet ölel fel, míg a nagyobbik 3 kilométert. 2013 őszén az ELTE Sport7 keretein belül került sor mindkét eseményre – ezzel is még jobban ráerősítve a szoros kötelékre. Fedezd fel az egyetemed és környékét!

Itt tart most az 5vös 5km egyre terebélyesedő története, ám a paletta minden évben tovább bővül és a visszajelzéseitek alapján egyre izgalmasabb, színesebb, profibb kezdeményezéssel találkoztatok a versenyek előrehaladtával!

Addig is: Futócipőket izzítsátok, hatalmas élmény vár Rátok!:)